2017-02-26 15:28:50• hírek • Agerpres

Romániában az olcsó termékek a kelendők

Romániát másodrangú piacnak tekintik, ahol az olcsó áru a kelendő; a gyártó azt kínál, amire kereslet van, ezért elsősorban a fogyasztón múlik, hogy milyen minőségű élelmiszertermékek kerülnek az üzletek polcaira - állítja a Romalimenta érdekvédelmi szervezet elnöke.

Sorin Minea annak kapcsán beszélt erről az AGERPRES hírügynökségnek, hogy több közép-kelet-európai ország is felrótta, a nagy nemzetközi cégek gyengébb minőségben kínálják ugyanazt az árut Nyugat-Európában, mint a kelet-európai üzletekben.

"Nagy hűhó semmiért. Ehhez hasonló élelmiszerbotrány robbant ki 5 évvel ezelőtt is, furcsállom, hogy most ismét kipattant. Az Európai Bizottság akkor világos választ adott: a feldolgozó nem vonható felelősségre, ha betartja mindazt, amit a címkén feltüntet. A fogyasztóknak kellene elutasítaniuk a gyenge minőségű termékeket. Romániát másodrangú piacnak tekintik, ahol az olcsó árucikkek a kelendők" - mondta a Romalimenta elnöke.

Néhány nappal ezelőtt Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter bejelentette, országa kérni fogja az Európai Uniótól, tiltsa be az ugyanazon márkájú, de a nyugati országokban megvásárolhatónál gyengébb minőségű élelmiszerek Kelet-Európában történő forgalmazását. Hasonló álláspontra helyezkedett korábban Magyarország és Szlovénia is.

Sorin Minea hangsúlyozta, ez esetben nem lehet törvénysértésről beszélni, hiszen egyelőre annyit jelentettek ki, hogy a Kelet-Európában forgalmazott termékek gyengébb minőségűek a nyugat-európai üzletekben találhatóknál.

"Ha én Romániában 3 lejért adom a prágai sonkát, Németországban pedig 30 lejért, de a romániai termék címkéjén feltüntetem, hogy glutamátot tartalmaz, a németországin pedig nincs ilyen, nem követtem el törvénysértést" - magyarázta Minea.

Az Agroalimenta elnöke hozzátette, a nagy gyártók körében bevett szokás, hogy eltérő összetételű termékekkel látják el a különböző országok piacát, illeszkedve az országonként változó ízlésvilághoz.

"A Coca-Cola gyártója például más terméket kínál Amerikában, és mást Európában, mert nem egyforma az emberek ízlése. Ugyanazon oknál fogva más íze van a kávénak Németországban, és más Romániában, de előfordulhat, hogy a romániai termék olcsóbb, tehát gyengébb minőségű is, a gyártó pedig ilyenkor azzal érvel, hogy ezt kéri a piac" - fogalmazott a szakember.

Minea szerint a fogyasztót meg kell tanítani arra, hogy minőségi élelmiszereket vásároljon, e tekintetben pedig az egészségügyi minisztériumé és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságé a fő felelősség. A vásárlónak minden alkalommal fel kell tennie magának a kérdést, hogy miért kínálják több árban a prágai sonkát, hogy egyik miért drágább, mint a másik.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter egy pénteki, marosvásárhelyi sajtótájékoztatón bejelentette, bizottságot létesített a szaktárca annak kiderítésére, hogy Romániában is fennáll-e az eltérő minőségű élelmiszerek problémája. A miniszter szerint a tárca szakemberei mellett az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai alkotják a bizottságot.

A visegrádi négyek, azaz Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia kormányfői rendkívüli találkozót tartanak a héten, és kérni fogják az Európai Uniótól, hozzon intézkedéseket azon vállatok ellen, amelyek gyengébb minőségű termékeket szállítanak a szegényebb országokba, mint a nyugat-európai üzletekbe. (Agerpres.ro)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: